به گزارش «نماینده»، رامین رجایی با بیان اینکه بر اساس گزارش موسسه استاندارد انگلستان، شرکت ملی نفتکش ایران در حال حاضر بزرگترین ناوگان حمل و نقل نفت خام دنیا را در اختیار دارد، اظهار کرد: آمریکا چه بخواهد چه نخواهد با وجود تحریمهای گسترده و بیسابقه، با زحمات فراوان متخصصان داخلی، تکیه بر اقتصاد مقاومتی و توصیههای رهبر معظم انقلاب توانستهایم حاکم بلامنازع بخشی از حملونقل دریایی جهان شویم.
وی تاکید کرد: نیاز کشور به ناوگان حملونقل دریایی بهخصوص در بخش حمل نفت و گاز خیلی زیاد است که خوشبختانه مسئولان مربوطه نیز در این بخش عملکرد خوبی داشتهاند.
رجایی در مورد شرایط پهلوگیری کشتیهای شرکت ملی نفتکش ایران در بندرعباس نیز افزود: اغلب کشتیهای شرکت ملی نفتکش ایران VLCC و تا آبخور ۲۲.۵متری طراحی شدهاند، این در حالی است که حداکثر آبخور در بندرعباس (اسکله فولاد) ۱۳ متر است و به همین دلیل درحال حاضر فقط کشتیهای فرآوردهبر و افراماکس ما با حداکثر آبخور ۱۳ متر در این بنادر هرمزگان تردد دارند ولی با توجه به پتانسیل بالا می توان گفت هنوز نتوانستهایم از بنادر این منطقه به خوبی استفاده کنیم.
رجایی با بیان اینکه کشتیهای غول پیکر شرکت ملی نفتکش ایران بدلیل محدودیت آبخور نمیتوانند به نیمه شمالی تنگه هرمز نزدیک شوند، بیان کرد: کشتیهای غول پیکر ما عمدتا"در جزیزه خارگ یا عسلویه پهلوگیری میکنند.
رئیس دفتر منطقه بندرعباس شرکت ملی نفتکش ایران با تاکید بر اینکه هزینههای لایروبی بنادر و اسکلههای بندر عباس بسیار سنگین است افزود: برای لایروبی یک بندر با آبخور۱۳ متر و افزایش آبخور آن به ۱۴ متر، توسعه زیر ساختها و افزایش ظرفیت کانالهای عبور و اسکله ها میلیاردها دلار باید هزینه شود، به همین دلیل و از آنجا که این امر نیامند برنامه های بلندمدت است معمولا محموله های کشتی های غولپیکر ما در صورت نیاز این منطقه، از طریق انتقال و حمل در لنگرگاه STS و توسط کشتیهای کوچکتر به این بنادر تخلیه می شود.
وی اضافه کرد:درحال حاضر افزایش عمق آبخور اسکله های بندر شهید رجایی یا اسکله فولاد به ۲۲.۵ متر امکان پذیر نیست به طوری که ایجاد این زیرساخت ها شاید به یک دهه زمان نیاز داشته باشد.
*زیرساخت بنادر ضعیف است
وی با اشاره به ضعف زیرساختهای دریایی و بنادر در کشور، دلیل این مسئله را نبود یک ساختار واحد در بخش دریایی دانست و با اشاره به لزوم تشکیل یک وزارتخانه دریایی گفت: هر چند سازمان بنادر و دریانوردی متولی این بخش است، اما باید در نظر داشته باشیم که یک سازمان نمی تواند توانایی یک وزارتخانه را داشته باشد.
رجایی، افزود: سازمان بنادر و دریانوردی تلاش های زیادی را انجام میدهد اما احاطه و بودجه واحدی نیاز است تا با همکاری کل ارگان ها و سازمان های مختلف دریایی در رابطه با این مسائل و موضوعات این بخش تصمیمگیری شود این در حالی است که این مسئله باعث شده تا برخی از امور و مسائل مرتبط با بخش دریایی کشور بصورت چندگانه انجام شود.
وی ادامه داد: سازمان بنادر و دریانوردی متولی بخش حملونقل دریایی است اما وقتی سایر کشورها را بررسی می کنیم میبینیم در این کشورها وزارتخانههای دریایی مستقل این وظیفه را بر عهده دارند.
وی با اشاره به ضرورت توسعه دریایی بر اساس برنامه توسعه ششم از سواحل مُکران تا خرمشهر گفت: برای توسعه حملونقل دریایی باید واحد نظام دریایی تعریف کنیم درغیر این صورت به اهداف برنامه ششم توسعه دست نمییابیم.
وی در ادامه یکی از معضلات بخش دریای کشور را ورود افراد فاقد سابقه و تجربه دریایی به این حوزه دانست و با انتقاد از اینکه در کشورمان نظام جامع دریایی هنوز تعریف واحدی ندارد گفت:ما باید هر چه سریعتر نظام واحد دریایی را همانند نظام جامع مهندسی، نظام پزشکی و غیره در کشور ایجاد کنیم.
*تاخیر ۱۱ ساله در ساخت کشتی اقیانوسپیما
وی به مشکلات کشتیسازیهای داخلی اشاره و اظهار کرد: ما هنوز در ساخت کشتیهای اقیانوسپیما مشکلات فراوانی داریم به عنوان نمونه ۱۱ سال پیش ساخت دو فروند کشتی نفتکش را به کشتی سازی ایزوایکو در بندرعباس سفارش دادیم اما به دلایل مختلفی این کشتیها هنوز ساخته و تحویل نشده است.
این مقام مسئول در مورد تعمیر کشتیهای نفتکش در داخل نیز گفت:هنوز زیرساختهای لازم برای تعمیرات ادواری کشتی های نفتکش غول پیکر اقیانوس پیما در کشور فراهم نشده است البته درحال حاضربخشی از تعمیرات سفری و کوچکتر کشتیهای نفتکش توسط یکی شرکت های زیر مجموعه شرکت ملی نفتکش انجام می شود.
رجایی نیاز اساسی کشور در این زمینه را داشتن یک حوضچه تعمیراتی اعلام کرد و گفت: هر چند شرکت عظیم گسترش در بندرعباس حوضچهای را برای ساخت و تعمیر کشتیهای VLCC (کشتیهایی تا ظرفیت دو میلیون بشکهای) ساخته است، اما هنوز زیر ساختهای اساسی از جمله آبخور ورودی این حوضچه و تاسیسات زیر بنایی آن مناسب نیست به طوری که برای هدایت یک کشتی نفتکش به داخل این حوضچه مشکلات متعددی وجود دارد.
وی افزود: با این حال شرکت ملی نفتکش نیز برنامه هایی را برای فراهم کردن زیر ساخت های تعمیرات کشتیهای نفتکش و ایجاد یارد تعمیر این نوع کشتیها در داخل تدوین کرده است که امیدوارم اجرایی شود.
نظر شما